Příbuzní cestujících ze zmizelého letadla demonstrovali v Pekingu, zasahovala policie

Čínská policie v Pekingu zakročila proti demonstrantům před velvyslanectvím Malajsie. Desítky příbuzných a blízkých pravděpodobných obětí letecké katastrofy tam protestovali proti tomu, jak je malajsijské úřady o incidentu informují. Premiér Malajsie Nadžíb Razak včera po mnoha dnech nejistoty oznámil, že se Boeing 777 zřítil v jižní části Indického oceánu. Na palubě bylo 239 lidí, z toho 153 Číňanů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čína, Peking. Příbuzní pasažérů ze ztraceného malajsijského letadla při protestu před ambasádou Malajsie v Pekingu

Čína, Peking. Příbuzní pasažérů ze ztraceného malajsijského letadla při protestu před ambasádou Malajsie v Pekingu | Zdroj: Reuters

Příbuzní údajných čínských obětí z osudného letu zveřejnili společné prohlášení, které obviňuje Kuala Lumpur, že pravdu o letadle zdržuje, překrucuje a skrývá.

Zoufalí lidé se odmítali smířit se zprávou, která znamená konec nadějí na nalezení jejich blízkých. Demonstranti házeli na budovu plastové láhve a pokusili se prorazit bránu.

„Malajsijská vláda nás obelhala“ či „Malajsie, vrať nám naše příbuzné“, zněla hesla provolávaná davem, který musel od budovy velvyslanectví oddělovat tým policistů.

„Čekali jsme 18 dní a stále nás necháváte čekat. Jak dlouho to ještě máme vydržet?“ řekla agentuře Reuters jedna z přítomných žen.

Lidé se chtěli u ambasády sejít s novináři i velvyslancem. A jejich hněv se obrátil i proti čínským úředníkům a jejich zkorumpovanosti.

Čína, Peking. Proti demonstrantům z řad příbuzných pravděpodobných obětí leteckého neštěstí zakročila policie | Foto: Reuters

Co se zmizelého letadla týká, vše nasvědčuje tragickému scénáři.

Šéf malajsijské vlády v pondělí informoval, že nová analýza satelitních snímků potvrdila pád letadla do oceánu. Trosky se však dosud nenašly a Peking chce od Malajsijců data, která zkázu letounu dokazují.

Letadlo se ztratilo osmého března na trase Kuala Lumpur – Peking, z níž se však výrazně odchýlilo. Je možné, že bylo unesené nebo záměrně zničené.

Hledání trosek v oceánu, které by mohlo přinést hmatatelné důkazy o zkáze případně napovědět více o příčinách pádu, znovu přerušilo špatné počasí.

Čína, Peking. Proti demonstrantům z řad příbuzných pravděpodobných obětí leteckého neštěstí zakročila policie | Foto: Reuters

ČTK, Jan Prokeš, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme