Příměří na Golanských výšinách trvá už čtyřicet let, ohrožuje ho válka v Sýrii

Před 40 lety se na Golanských výšinách od sebe odpoutala izraelská a syrská vojska. Na syrské frontě tím definitivně skončila říjnová, neboli jomkipurská válka. Syrsko-izraelská dohoda je od té doby nejdéle platnou a dodržovanou smlouvou mezi židovským a arabským státem.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Izraelští vojáci shlížejí ze strategického návrší do Sýrie

Izraelští vojáci shlížejí ze strategického návrší do Sýrie | Foto: Břetislav Tureček | Zdroj: Český rozhlas

Desítky let klidu na této hranici významněji narušila až občanská válka v Sýrii. Na syrské straně Golanských výšin zuří po celé letošní jaro boje mezi státní armádou a povstalci.

V listopadu 2012 dokonce vstoupily tři tanky syrské státní armády do demilitarizované zóny mezi Sýrií a Izraelem. Desítky let dodržovaná smlouva tak dostala první trhliny. Syrští vojáci tu zaútočili na pozice povstalců.

Zřejmě zbloudilé střely ale zasáhly i Izraelem okupovanou část Golanských výšin. Izraelská armáda na střelbu odpověděla a vzrůstaly obavy, že do syrského konfliktu bude zatažený i židovský stát.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na Golanských výšinách natáčel reportér Štěpán Macháček

Izrael léčí zraněné Syřany

Izraelci se ale mezitím angažují na humanitárním poli. Zraněné Syřany, kteří se ukáží na hranicích, léčí v několika svých nemocnicích.

„Na začátku se mě bála. Já jsem jí řekla: podívej, já jsem máma, a ty jsi taky máma. Já mám dceru, ty máš taky dceru. Já jsem jako tvoje kamarádka, ne nepřítel. Všichni jsme lidi. A pak jsme se skamarádily. Každý den jsem je navštěvovala, a fakt jsem brečela, když je odváželi," vzpomíná na jednu syrskou pacientku sestra Hana Bikelová z nemocnice v izraelském Safedu.

Syřané, kteří dosud slyšeli o židovském státu jen to nejhorší, prožívají smíšené pocity.

Situace využívají i politici

Na lidské vůli pomoci si přitom přihřívají pověstnou polévku i izraelští politici.

„Tady, na Golanských výšinách, je dělící čára mezi dobrem a zlem. Zlo je to, co se děje na syrské straně těchto hranic," zaznělo z úst premiéra Benjamina Netanjahua.

V oblasti žijí také syrští Drúzové

Bez ohledu na aktuální dění žije na Izraelem okupované části Golan několik desítek tisíc syrských Drúzů. Od šestidenní války v roce 1967 tu zůstali odříznutí od svých příbuzných.

„Devadesát procent rodin má příbuzné na syrské straně. Tady je takové místo, říkáme tomu kopec křiku, odtamtud na sebe se svými příbuznými na druhé straně voláme, ale kvůli problémům v Sýrii to teď hodně ustalo," říká prodavač kebabu v drúzské obci Madždal Šams na izraelských Golanech.

Syrská občanská válka pravděpodobně jednou skončí. Kdo bude této zemi vládnout, ještě není úplně jisté. Syrsko-izraelská dohoda o odpoutání vojsk, podepsaná právě před čtyřiceti lety, ale zřejmě v platnosti zůstane. Se ztrátou Golan se však Syřané ještě úplně nesmířili.

Golanské výšiny | Foto: Český rozhlas

Štěpán Macháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme