Ukrajinci v Praze shánějí léky pro zraněné v Kyjevě

Zatímco v ukrajinské metropoli Kyjevě pokračují brutální střety aktivistů s policií, Ukrajinci, kteří žijí v Praze, se ze všech sil snaží svým krajanům pomoct. Z centra v Opletalově ulici už na Ukrajinu poslali desítky krabic s humanitární pomocí. Doposud lidé nosili hlavně oblečení a jídlo. Po úterním krveprolití už jsou potřeba hlavně léky.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Léky. Ilustrační foto

Léky. Ilustrační foto | Foto: Free Digital Photos

Koordinátorka Galina Andrejčevová právě nechala odvézt další zásilku pomoci do Kyjeva. Je na ní vidět, že téměř celou noc nespala. Odpovídala na telefonáty zoufalých lékařů, kteří ošetřují zraněné v polních podmínkách přímo na Euromajdanu.

Přehrát

00:00 / 00:00

O pomoci pro Ukrajinu natáčela redaktorka Evelyna Kulíšková

„To byl hrozný zážitek. Volali hned ráno, že strašně nutně potřebují Ibalgin. A to jsou lékaři, ale byli zmatení. To jen tak nezažijete, že potřebují to a tamto. A potom volali v poledne a to už bylo v slzách, žádali o pomoc,“ popisuje paní Galina a i její oči už se začínají lesknout.

Přesto ze seznamu čte, co teď mohou lidé a lékaři do centra pomoci na Opletalovu ulici 39 nosit. Jsou to hlavně léky na bolest, chirurgické potřeby, obvazový materiál.

„Jsou tam zranění s odtrženými končetinami, rozbitými hlavami. A určitě nějaké léky proti šoku, stresu, protože lidé tam umírají i na infarkt. Nejhorší je, že střílí i lékaře. Na Majdanu je postavených několik nemocnic, ale ani to nestačí," pokračuje Galina Andrejčevová.

Do rozhovoru jí zazvoní telefon. Po hovoru se zdá, že pookřála. Právě jí někdo slíbil zdravotnické lůžko. Pomoc nabídlo hned několik českých lékařů a lékárníků.

„Rozhodně léky na bolest, antibiotika, která se shání dost obtížně. Chtěli také něco na kašel, na horečky, dezinfekci, obvazový materiál," říká lékárnice Ilona Fracková.

Hlavní starost teď bude, jak věci do Kyjeva dopravit. „Uzavřeli přístupy do města, ale nám se tam přesto daří nějak ty věci dostat," říká paní Galina, která má v Kyjevě matku. Alespoň na dálku chce pomáhat až do konce nepokojů.

Do pomoci Ukrajině se zapojily také některé české organizace. Sbírku vyhlásila brněnská JAMU, jedná o ní i Charita. Člověk v tísni zase Ukrajincům nabízí převoz raněných do Česka. Ve státních nemocnicích v Kyjevě jim prý hrozí únosy.

„Před několika týdny byl známý případ aktivisty, kterého unesli z nemocnice, a druhý den ho našli mrtvého za Kyjevem. Aktivisté z toho obviňují oficiální režim," řekl Rostislav Valvoda z organizace Člověk v tísni, která také na pomoc obětem násilí v Kyjevě vyčlenila půl milionu korun.

Evelyna Kulíšková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme