Brazílie se obává návalu turistů. Začala s kampaní proti zneužívání dětí

Právě dnes startuje v Brazílii kampaň proti sexuálnímu zneužívání dětí. Vláda se totiž obává sexuální turistiky v průběhu mistrovství světa ve fotbale. Vedle pomoci obětem se zaměří hlavně na prevenci. Každý turista, který přijede do Brazílie, prý bude vědět, jaké důsledky může jeho chování mít.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Logo kampaně proti zneužívání dětí v Brazílii

Logo kampaně proti zneužívání dětí v Brazílii | Foto: Ministerstvo cestovního ruchu Brazílie

„Sexuální zneužívání dětí a mladistvých je zločin“ – nálepka s tímto nápisem musí být umístěná ve všech ubytovacích zařízeních v Brazílii. Podle zpravodaje Českého rozhlasu v Jižní Americe Davida Koubka na mnoha dveřích už nalepené jsou.

„Čekáme 600 tisíc zahraničních turistů. Po zemi budou cestovat 3 miliony Brazilců. Všechno to nám dělá starosti,“ říká Adelino Neto z brazilského ministerstva pro cestovní ruch, které plánuje preventivní kampaně například v zahraničí.

Přehrát

00:00 / 00:00

O kampaň proti sexuálnímu zneužívání dětí v Brazílii před MS ve fotbale se zajímal jihoamerický zpravodaj ČRo David Koubek

Neto se snaží bojovat proti sexuálnímu turismu. Při inspekčních cestách už s kolegy zažil různé věci. Například hotely pochybné pověsti, kde vytáhnou na recepci katalog, ve kterém nejsou zájezdy po okolí, ale nabídka bílého masa – ženy, někdy muži, ale i nezletilí. Dnes už všechno prý dokonce i na tabletech.

Vzpomíná si i na případ dívky, která v deseti letech při karnevalu vyhlížela „svého“ cizince, kterého jí přenechala už „příliš stará“, čtrnáctiletá sestra. „Každého, kdo přijede do Brazílie, zcela jasně poučíme. Každý zahraniční turista bude jasně vědět, že sexuální turistika není turistika, ale tady v Brazílii je to zločin,“ upozorňuje Neto.

Kampaň v letadle

Kampaň se zaměří hlavně na Italy, Portugalce, Nizozemce a Američany. Právě oni podle brazilských statistik nejvíce páchají sexuální zločiny. Většinou cestují sami, je jim mezi 20 a 40 lety a nejsou příliš majetní.

Upozorňovat bude třeba i palubní personál na leteckých linkách do Brazílie. Vedle toho se ale úřady spoléhají na další kampaň – telefonickou linku bezpečí s číslem 100. Funguje už více než 10 let a od té doby zaznamenala přes 3 miliony udání kvůli sexuálnímu zneužívání dětí nebo mladistvých.

Nově také existuje aplikace pro chytré telefony, která by měla pomoci hlavně těm, co pracují s ohroženými skupinami. Například najít nejbližší policejní služebnu nebo zdravotnickou pomoc. „Věříme tomu, že kampaň vyzývající k ohlašování takových činů je také posílení prevence proti sexuálnímu zneužívání dětí a mladistvých,“ dodává Neto.

Zneužívají i Brazilci

Podle něj je nutné bojovat s mnoha překážkami v brazilské společnosti. Zdaleka totiž nejde o sexuální turistiku pouze ze zahraničí. „Existuje mnoho lidí, kteří by nic takového ve své rodině nedovolili, ale jsou schopni zneužít děti nebo mladistvé z cizí rodiny. Brazílie v posledních letech mluví o těchto otázkách daleko otevřeněji. Už jen to, že se o tom píše a vysílá, pomáhá zlomit ‚machistické‘ stereotypy ve společnosti,“ uzavírá.

Rodiče či blízcí mnohdy o tom, že se jejich děti prodávají, tuší, nebo se to děje s jejich vědomím nebo dokonce v jejich režii. Preventivní programy se zaměřují hlavně na obyvatele s nízkým příjmem a nízkou úrovní vzděláním. Tedy skupiny, ve kterých žijí Brazílii desítky milionů lidí.

Sexuální zneužívání dětí a mladistvích není turistika, ale zločin - varuje brazilská vláda | Foto: Ministerstvo cestovního ruchu Brazílie

David Koubek, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme