V Hradci Králové by mohl vzniknout nový kostel. Místní ho ale příliš nechtějí

Nedaleko třídy Edvarda Beneše v Hradci Králové by mohl do dvou let stát nový kostel. Postavit ho tam chce Řeckokatolická církev. Dřevěný futuristický kostel svatého archanděla Michaela podporuje hradecký magistrát. Místním se ale myšlenka stavby příliš nezamlouvá.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Magistrát Hradce Králové

Magistrát Hradce Králové | Foto: Magistrát Hradec Králové

„Podepisovali jsme nějakou petici proti tomu. Moc o tom nevíme, jenom sousedka na mě zaklepala, tak jsme to samozřejmě podepsali, že nechceme, aby to tady bylo.“

„Taky jsem podepsala petici, že to tady stát nemá. Protože já všeobecně faráře a tohleto nemám ráda.“

Přehrát

00:00 / 00:00

V Hradci Králové by mohl vyrůst nový kostel, vznikla ale proti němu petice. Příspěvek Ondřeje Vaňury

Paní Eva a Lenka jsou mezi více než sedmi sty lidmi, kteří podepsali petici proti vzniku nového kostela. Nevadí jim ani tolik kostel samotný, jako to, že má stát v současném parku. Peticí se už zabývá královéhradecký magistrát.

„Vyjadřuje žádost o změnu územního plánu v této lokalitě a rádi by tento prostor zachovali pro rekreační využití a trávení volného času,“ říká náměstkyně královéhradeckého primátora Anna Maclová z KDU-ČSL.

Záměr postavit u třídy Edvarda Beneše kostel vznikl už před lety. V roce 2009 se kvůli kostelu měnil územní plán poprvé.

„Tento projekt byl prezentován také občanům na jednání komise místní samosprávy, byla tam vizualizace tohoto řešení. Tehdy, aspoň co jsem se dozvěděla, žádné negativní stanovisko občanů nebylo zaznamenáno,“ doplňuje náměstkyně Maclová.

Kromě kostela i komunitní centrum

Řeckokatolická církev v současnosti v Hradci Králové žádný kostel nemá. Stavba by měla stát zhruba 25 milionů korun. Kromě kostela by mělo vzniknout i komunitní centrum.

“Mělo by být zastavěno asi 37 tisíc metrů čtverečních, mělo by jít o vysloveně dřevěnou stavbu, součástí by mělo být komunitní centrum. Což neznamená, že by to mělo být centrum poskytující jakékoliv sociální služby, ale mělo by sloužit právě občanům této lokality.“

„Mělo by to být místo, kde se v dopoledních hodinách setkávají buď senioři nebo matky s dětmi, anebo se tam pořádají různé vzdělávací aktivity,“ přibližuje náměstkyně.

K petici, konkrétně k další změně územního plánu, se teď musí vyjádřit hlavní městský architekt. Hradecké zastupitelstvo by mělo v červnu rozhodnout, jestli pozemek farnosti prodá, nebo daruje. Sama farnost plánuje s lidmi z Benešovy třídy další schůzky.


Zvětšit mapu

Ondřej Vaňura Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme