O nominaci na MS v lakrosu nerozhoduje jen výkonnost, ale i peníze

Mistrovství světa hraje ten, kdo se na něj přihlásí. Tenhle systém by ve většině sportů nemohl platit. Jenže u malých sportů to tak není, a tak se na MS v lakrosu chystá jako jeden z téměř čtyřiceti účastníků i český výběr.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fieldlakrosová reprezentace při tréninku v Radotíně.

Fieldlakrosová reprezentace při tréninku v Radotíně. | Foto: Martin Charvát | Zdroj: Český rozhlas

Na horní polovině těla hokejová výstroj, v ruce hůl zakončená síťkou, k tomu míček, který si lakrosisté přihrávají vzduchem a snaží se dostat ho do branky přes hodně tvrdou obranu soupeře.

Přehrát

00:00 / 00:00

Umístit se do 12. místa, to by byl velký úspěch, říká Pavel Došlý.

„Pro člověka, který to vidí poprvé, tak se mu to zdá zvláštní. Házíme si míčkem se síťkou na motýly. I když tohle nemám moc rád,“ odmítá nelichotivou zkratku útočník Pavel Došlý, který hraje v národním týmu asi 16 let.

Tato dlouhodobá věrnost více než v jiných případech znamená, že svému oblíbenému sportu hodně obětoval. Lakrosovou reprezentaci totiž s trochou nadsázky nevybírá trenér, ale osobní bilance každého z dvaadvaceti hráčů.

„Je to spíše otázka financí. Mohli jet ještě další dva nebo tři hráči. Ale neměli peníze. Hráči si podstatnou část pobytu platí sami, každého to vyjde zhruba na 40 tisíc,“ vysvětluje asistent trenéra Petr Tahal.

„Reprezentuji od roku 1998 a nevynechal jsem ani jedno mistrovství. Nikdy jsem nelitoval peněz, protože reprezentace pro mě byla vždycky vrchol. Víc jsem v lakrosu dokázat nemohl,“ říká Pavel Došlý.

Umístění do 12. místa bude úspěchem

Podobně zřejmě uvažují i reprezentanti například Koreje, Ugandy nebo Kostariky, kteří budou na šampionátu v roli filmových Kokosů na sněhu. A českému týmu tím svým způsobem pomůžou k lepším výsledkům.

„Na posledních dvou šampionátech jsme se umístili v lepší polovině. Letos tajně doufám, že bychom se mohli umístit do 12. místa. To by byl velký úspěch.“

Pokud se přání Pavla Došlého nesplní, nebude to pro ně tragédie. Hlavně, že se mistrovství světa zúčastní.

Útočnická lakrosová hůl, obránce ji má delší | Foto: Martin Charvát

Martin Charvát, Vojtěch Bureš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme