Resort zdravotnictví zakazuje od středy vývoz respirátorů FFP3 a reguluje jejich prodej

  • Ministerstvo zdravotnictví kvůli novému koronaviru zakázalo od středy 4. března vývoz respirátorů třídy FFP3 mimo Česko a jejich prodej všem mimo zdravotnická a sociální zařízení, orgány ochrany veřejného zdraví, složky integrovaného záchranného systému a další orgány státní správy.
  • V Nemocnici Na Bulovce je devět hospitalizovaných kvůli koronaviru. „Čtyři pacienty máme hospitalizované prokázané a pět hospitalizovaných, kteří se testují,“ uvedla Hana Roháčová, primářka kliniky infekčních nemocí. Jeden pacient přišel do kontaktu s někým z pětice nakažených v Česku, ostatní přijeli z rizikové oblasti. „Otevřeli jsme oddělení je pro tyto pacienty,“ řekla primářka.
  • Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch za ANO v úterý oznámil, že v Česku už je pět nakažených koronavirem. Nově nakaženou je spolucestující americké studentky, která byla mezi prvními třemi případy. První testy u studentky z Ekvádoru byly negativní, teprve opakované ukázaly nákazu koronavirem.

Tento článek je více než rok starý.

Peking/Soul (Aktualizováno: 22:23 3. 3. 2020) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Adam Vojtěch, ministr zdravotnictví

Adam Vojtěch, ministr zdravotnictví | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

Česko má pět případů nákazy novým koronavirem. Pozitivní test se objevil u třiapadesátileté ženy, která leží od neděle v Masarykově nemocnici v Ústí nad Labem poté, co se vrátila z Benátska. Informaci potvrdil již v pondělí serveru iDNES.cz primář Pavel Dlouhý.

Česko neomezí kvůli koronaviru velké akce, ty nad 5000 lidí budou pořadatelé hlásit hygienikům

Číst článek

„Další potvrzený pozitivní případ je spolucestující americké studentky, která s ní po celou dobu cestovala. Její spolužačka z univerzity v Miláně. Je to žena z Ekvádoru, ročník 1999,“ oznámil v úterý ráno ministr zdravotnictví Adam Vojtěch za ANO.

„Měla vážnější příznaky, teplotu přes 38 stupňů Celsia. Nyní je v Nemocnici Na Bulovce. První test byl negativní, druhý pozitivní,“ uvedl Vojtěch. Druhý test se podle něj uskutečnil po dvou dnech.

„Je vidět, že musíme dané testy opakovat,“ dodal ministr zdravotnictví.

Ministerstvo zdravotnictví kvůli novému koronaviru zakazuje od středy 4. března vývoz respirátorů třídy FFP3 mimo Česko a jejich prodej všem mimo zdravotnická a sociální zařízení, orgány ochrany veřejného zdraví, složky integrovaného záchranného systému a další orgány státní správy. Sdělila to mluvčí ministerstva zdravotnictví Gabriela Štěpanyová.

„Cílem je zajistit dostatek respirátorů pro lékaře v nemocnicích, lékaře v terénu, sestry, lékárníky, hygieniky, záchranáře, policisty, hasiče či armádu, a zamezit tak šíření tohoto onemocnění a udržet v případě vypuknutí epidemie bezproblémový chod kritických složek státu,“ uvedlo ministerstvo v tiskové zprávě.

Jižní Korea

V Jižní Koreji v posledních dnech přibývá případů rychleji než v Číně, odkud se virus začal původně šířit. Naprostá většina - 3601 nakažených - je z města Tegu a okolí.

Hlavní město Soul podalo v neděli kvůli šíření koronaviru trestní oznámení na vedení kontroverzního náboženského hnutí Sinčchondži, mezi jehož členy ve městě Tegu se infekce šíří především. Z 5186 jihokorejských nakažených připadá 56 procent případů na zmíněné hnutí, považované za sektu. Podle jihokorejského střediska pro kontrolu a prevenci nemocí navštívili někteří z členů hnutí v lednu čínské město Wu-chan, které je ohniskem nákazy.

Těžký průběh SARSu a neobvyklý návrat španělské chřipky. Čím se nový koronavirus liší od epidemií minulosti?

Číst článek

Jihokorejský prezident Mun Če-in v úterý vyhlásil novému koronaviru „válku“ a nařídil vládním úřadům, aby pracovaly 24 hodin denně. „Celá země vstoupila do války s infekční nemocí,“ řekl prezident.

Mun Če-in rovněž vyzval, aby byly v zemi vytvořeny zásoby ústních roušek, za jejichž nedostatek se občanům omluvil. Před obchody, které roušky prodávají, se v Jižní Koreji tvoří obrovské fronty a vyprodáno mají i internetové obchody.

Agentura AFP uvedla, že jihokorejské úřady již prověřily zdravotní stav více než 190 tisíc lidí. V metropoli Soulu byla podle agentury AP zřízena testovací centra, kde se mohou lidé nechat otestovat na přítomnost nového koronaviru přímo ze svého auta. Pracovníci v ochranných kombinézách se nakloní přes okénko a odeberou vzorek slin řidiči či spolujezdcům přímo ve voze, napsala agentura AP. Jihokorejští vojáci zase rozprašují v ulicích postižených měst dezinfekci.

Nový případ nákazy v úterý oznámil také Pákistán. Celkem je tak v této jihoasijské zemi již pět infikovaných. Podle ministra zdravotnictví Zafara Mirzy není pacient, u kterého se virus nově potvrdil, ve vážném stavu. Místní stanice Geo uvedla, že se koronavirem nakazila 45letá žena, která před několika dny přicestovala z Íránu.

Čína

Zatímco v pondělí se v pevninské Číně nově potvrdilo 125 případů nákazy, v neděli to bylo ještě 202. Nižší je ve srovnání těchto dvou dnů také počet mrtvých. V neděli si nemoc COVID-19, kterou koronavirus způsobuje, vyžádala 42 obětí, v pondělí 31.

Světový pohár v biatlonu bude v Novém Městě na Moravě kvůli hrozbě koronaviru bez diváků

Číst článek

Celkově se v pevninské Číně koronavirem nakazilo již 80 151 lidí. Nemoci, jejíž příznaky jsou podobné chřipce, podlehlo 2943 lidí.

Stejně jako v neděli zaznamenala v pondělí všechna úmrtí provincie Chu-pej, která je ohniskem šíření viru. Z 31 mrtvých jich 24 podlehlo v provinční metropoli Wu-chanu. Ze 125 nových případů v celé pevninské Číně jich úřady mimo provincii Chu-pej zaznamenaly jen 11.

Česko

Ministerstvo zdravotnictví již v pondělí uvedlo, že testy vzorků s podezřením na nový typ koronaviru bude v Česku provádět pět nemocnic a zdravotních ústavů.

Mám jen rýmu, popisuje jeden z nakažených Čechů. Jeho rodina je v preventivní čtrnáctidenní karanténě

Číst článek

Vláda zastaví kvůli šíření koronaviru lety z Jižní Koreje. Rozhodla o tom v pondělí Bezpečnostní rada státu. Česko může zrušit lety do Jižní Koreje bez jednání s Evropskou komisí, řekl v pondělí po jednání Bezpečnostní rady státu premiér a předseda ANO Andrej Babiš. Lety ze Soulu by měly přestat přistávat už v úterý.

Vláda také plánuje přerušení letů z Milána, Benátek, Boloni a Bergama. O přerušení letů ze severu Itálie jedná vláda s Evropskou komisí. K takovému kroku se Česko podle ministra průmyslu a dopravy Karla Havlíčka za ANO uchyluje vůbec poprvé.

„Podle Evropské unie mají evropští přepravci nárok realizovat své spoje v rámci unie. V rámci nepředvídatelných okolností ale může členská země na 14 dní přerušit konkrétní spoj. Česká republika toto nikdy neaplikovala. Nicméně jsme začali komunikovat s Evropskou komisí, protože jedním z předpokladů toho, abychom to udělali, je oznamovací podmínka na Evropskou komisi i jednotlivé členské státy,“ popsal Havlíček.

Bezpečnostní rada také v pondělí rozhodla, že Světový pohár v biatlonu se bude tento týden konat v Novém Městě na Moravě bez přítomnosti diváků.

O koronaviru

Nový typ koronaviru, který způsobuje nemoc COVID-19, se objevil počátkem loňského prosince v Číně, šířit se začal právě z jedenáctimilionového města Wu-chan ve středočínské provincii Chu-pej.

Podle lékařů vyvolává onemocnění s příznaky chřipky (horečku, kašel, problémy s dýcháním). Pouze u některých pacientů vede k rozvoji virového zápalu plic, který může vyústit až v selhání dýchání. Na virus umírají převážně senioři a lidé s podlomeným zdravím.

Odborníci zároveň vyzývají českou veřejnost, aby zachovala klid. V případě, že člověk pociťuje příznaky nemoci COVID-19, mezi které patří neustupující vysoké horečky a dýchací obtíže, má zůstat doma a telefonicky kontaktovat svého lékaře nebo příslušnou krajskou hygienickou stanici.

Veškeré informace jsou dostupné nonstop na telefonních linkách 724 810 106 a 725 191 367 a na webových stránkách ministerstva zdravotnictví.

ako, tef, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme