Bavorští policisté zabavují na hranicích českou konopnou vodku. Její držení je dle nich trestné

Bavorští policisté varují před konopnou vodku, kterou k nim vozí lidé jedoucí z Česka. Pokud ji objeví, láhev zabaví a případ předají německému státnímu zastupitelství. Vodka se v Česku vyrábí přes deset let a je typická tím, že uvnitř láhve plave konopná rostlina. Paradoxní je, že česká likérka vyváží konopnou vodku do mnoha evropských zemí, a v omezeném množství dokonce i do Německa.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

List konopí

List konopí | Foto: stock exchange

„Podle našeho zákona o omamných látkách jsou rostliny a části rostlin, které patří k druhu cannabis, omamnými látkami, a proto je jejich držení trestné,“ říká Manfred Brückl, mluvčí bavorské policie v příhraničním Furt im Wald.

Policie už podle něj zabavila přibližně deset láhví konopné vodky a všechny případy postoupila státnímu zastupitelství do Řezna. Žádný verdikt zatím nepadl, viníkům ale hrozí pokuta.

„Vím, že se tahle konopná vodka prodává přes internet i tady v Německu, v kamenném obchodě jsem ji ještě neviděl. Pokud by tam byla, musela by policie zasáhnout,“ doplňuje Brückl.

Přehrát

00:00 / 00:00

Česká konopná vodka vadí bavorské policii. Reportáž o tom natočil Lubomír Smatana

Pavel Varga, spolumajitel likérky, která jako jediná v Česku konopnou vodku vyrábí, je postupem německé policie překvapený.

„Myslím si, že je to zase nějaká hysterie nebo špatné vysvětlení zákona. Ten výrobek odpovídá všem směrnicím Evropské unie,“ tvrdí Varga a pokračuje:

„Je to legální, schválený alkohol a svým obsahem ani svým designem nemůže u nikoho evokovat: ‘Ano, vidím tuto láhev, půjdu a koupím si nelegální drogu a budu uživatel drog‘. To si myslím, že je nesmysl.“

Česká likérka vodku vyrábí řadu let, má na ni licenci i ochrannou známku. Ročně jí vyprodukuje kolem jednoho sta tisíce litrů.

Konopná vodka už nicméně rozzlobila britské aktivistky, a proto ji podle Vargy přestala česká likérka do Anglie dovážet. Stejně tak zastavila dovoz do Ruska.

V Česku je rozhodující obsah účinných látek

V České republice je pěstování některých odrůd technického konopí legální. Pro policii je podstatný obsah účinných látek - THC. Z toho vychází Národní protidrogová centrála.

„Obecně u nás platí, že je zakázáno pěstování a zpracování konopí s obsahem THC vyšším než 0,3 procenta,“ vysvětluje mluvčí centrály Barbora Kudláčková.

Vodka s máčeným konopím se běžně prodává v barech. Hlavně v Praze na ni lákají cizince jako na omamnou specialitu z velmi liberálního města, kde se údajně může všechno.

Ľubomír Smatana, Pavel Polák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme