Vanessa Mae skončila poslední, přesto si olympijský závod užila

Poslední ze závodnic, které dojely obří slalom, byla drobná Vanessa Vanakornová reprezentující Thajsko. Na vítězku Tinu Mazeovou ztratila 50 sekund, přesto na Hrách přitahuje obrovskou pozornost. Celý svět ji totiž zná jako houslistku Vanessu Mae.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Houslistka Vanessa Mae na trati olympijského obřího slalomu

Houslistka Vanessa Mae na trati olympijského obřího slalomu | Zdroj: Reuters

„Nevím, jestli teď nebudu muset na dopingovou kontrolu. Co myslíte? Asi ne, zas tak rychlá jsem nebyla. Lyžovala jsem spíš, jako bych dopovala naruby, jako kdybych jela na horkou čokoládu,“ řekla v cíli lyžařka.

Horký nápoj by ale potřebovala hlavně v cíli, stála tam zkřehlá a celá zmáčená hustým deštěm, kapky jí stékaly po přilbě. Místo večerních šatů měla kombinézu, v ruce lyže místo houslí, v takovém počasí a s takovou výbavou Vanessa Mae zaručeně ještě nekoncertovala.

Přehrát

00:00 / 00:00

Účinkování Vanessy Mae na olympijských hrách sledoval Jan Kaliba

„Několikrát se mi stalo, že jsem na svahu zareagovala, jako při koncertu. Někdo na mě zavolal: ‚Vanesso, jeď!‘, aby mě povzbudil. Měla jsem tendenci se otáčet a děkovat. Při hudebním vystoupení to dělám, ale tady kvůli tomu časomíru bohužel nezastaví,“ žertovala slavná houslistka.

Role lyžařky a houslistky prožívá Mae odlišně. „Myslím, že při koncertu bývám trochu nervóznější. Hrát na housle je moje práce, lyžování dělám pro sebe a za pochodu jsem trochu získávala na jistotě a malinko přidávala na rychlosti. Ale užila jsem si to úplně stejně jako při koncertu,“ těší ji.

Tady v horách nad Soči s sebou ale hudební nástroj nemá, na rozdíl od ochranky nebo své čivavy. A kam se hne, tam pochopitelně vzbuzuje pozornost.

„Viděl jsem ji, jak se obléká. Vypadá jako dvanáctileté dítě v kombinéze. Hodně lidí se s ní chce vyfotit a podepsat, ale já jsem na to nikdy moc nebyl. Ale lidé, kteří mají víc zájmu než jeden, jsou mi sympatičtí. Je šikovná,“ uznává český lyžař Ondřej Bank

Obří slalom ovládla Slovinka Mazeová, české sjezdařky nedojely

Číst článek

Ale v legraci dodá, že je „stará“, když zjistí, že je narozený o dva roky později, ale jinak přesně ve stejný den jako Thajsko reprezentující britská umělkyně.

Ta pro sebe objevila úplně jiný svět. „Je to úžasné být součástí toho, čemu se říká duch olympismu. Můžu se tu přimíchat mezi nejlepší lyžaře světa a tvářit se, že patřím mezi ně. A druhý den se po stejném kopci jako oni spustit dolů,“ říká nadšeně houslistka.

„Trochu jsem je podceňovala, když jsem si řekla, že se zkusím dostat mezi ně na olympiádu. Myslím, že být špičkovým lyžařem je těžší než hrát skvěle na housle, protože musíte být mnohem všestrannější. To je mi teď už jasné a jsem šťastná, že jsem zůstala celá a žiju,“ uzavírá Vanessa Mae.

Jan Kaliba, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme