Autor návrhu dává památníku letce Kašpara třetinovou šanci, architekt téměř žádnou

Nápad na památník Jana Kašpara ve formě ranveje na pardubické třídě Míru stále žije. Asi třetinovou šanci mu po jednání s architektem rekonstrukce pěší zóny dává autor návrhu David Macháček. Naopak architekt Jaromír Walter možnosti realizace moc nevěří.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Návrh pomníku Jana Kašpara podle Davida Macháčka - "ranvej" na třídě Míru. Pruhy by měly být podle návrhu vydlážděné, ne namalované barvou.

Návrh pomníku Jana Kašpara podle Davida Macháčka - "ranvej" na třídě Míru. Pruhy by měly být podle návrhu vydlážděné, ne namalované barvou. | Foto: David Macháček, Honza Ptáček | Zdroj: Český rozhlas

„Z mého pohledu dopadla schůzka s architektem Walterem dobře, protože se nebrání tomu, aby se s tím nápadem dál pracovalo,“ řekl po schůzce Macháček.

V cestě budou návrhu stát sloupy pro trolejbusy, lavičky, odpadkové koše a další městský mobiliář.

„Jak jsem pochopil, panu Waltrovi by se ten nápad líbil. A vůbec nemá problém s tím, že by doplnil jeho projekt na rekonstrukci třídy Míru,“ dodal autor návrhu.

Přehrát

00:00 / 00:00

S architektem Jaromírem Walterem a pardubickým patriotem Davidem Macháčkem hovořila po jejich schůzce reportérka Naďa Kubínková

Návrh vytvořit z hlavního bulváru přesnou kopii ranveje, která by byla viditelná třeba z ochozu Zelené brány, ale i z pohledu chodce, zaujal na internetu a sociálních sítích desetitisíce lidí.

Architekt Jaromír Walter ale jeho nadšení mírní. „Mám k němu jisté výhrady, nedá se říct, že bych se s ním nějak ztotožnil,“ zhodnotil.

Návrh by bylo nejprve třeba překreslit do projektové dokumentace, aby bylo možné jeho realizovatelnost vůbec posoudit.

„V prvé řadě byl návrh zakreslen do stávajícího stavu pěší zóny. Ta se ale během rekonstrukce výrazně změní,“ vysvětluje Walter.

David Macháček tvrdí, že by stačilo v současném projektu rekonstrukce třídy Míru pozměnit barvu dláždění a dát mu vizáž jednoduchých aviatických značek.

Jako autor dává tomu, že nakonec jeho návrh pardubickou třídu Míru ozdobí, šanci asi třetinovou.

„Nedá se posoudit, jestli návrh dopadne tak, jak byl nakreslen. Já se obávám, že nedopadne,“ uzavírá architekt Walter.

Původní návrh Davida Macháčka, který na internetu způsobil poprask | Foto: David Macháček

Naďa Kubínková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme