Separatisté u Slavjansku sestřelili ukrajinský vrtulník, zemřelo až 12 lidí

Proruští rebelové sestřelili u Slavjansku ukrajinský vojenský vrtulník. Oznámil to úřadující ukrajinský prezident Oleksandr Turčynov. Na palubě zemřelo podle různých zdrojů 10 až 12 lidí včetně armádního generála. Ve Slavjansku a Kramatorsku začala rozsáhlá protiteroristická operace. Ukrajinská armáda nasadila i dělostřelectvo a letectvo.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Z vrtulníku ukrajinské armády, který u Slavjansku sestřelili separatisté, stoupá černý dým

Z vrtulníku ukrajinské armády, který u Slavjansku sestřelili separatisté, stoupá černý dým | Zdroj: ČTK

Stroj podle BBC zasáhli separatisté poté, co vyložil jednotky na vojenské základně.

Podle velení ukrajinské Národní gardy zahynulo v troskách sestřeleného vrtulníku 12 lidí. Z toho šest gardistů včetně posádky a šest příslušníků zvláštních sil ministerstva vnitra, včetně velitele bojové přípravy, generála Sergeje Kulčyckého. Mluvčí štábu protiteroristické operace Vladislav Selezňov ovšem oznámil, že zahynulo 10 lidí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hostem večerní publicistiky na Radiožurnálu byl Bohdan Kopčák, publicista a bývalý spolupracovník agentury TASR

Samozvaný starosta Slavjansku Vjačeslav Ponomarjov prohlásil, že těla mrtvých předá pozůstalým, pokud o to požádají.

Tento měsíc přišla ukrajinská armáda v boji s proruskými rebely už o třetí vrtulník. MI8 vezl zásoby ukrajinským jednotkám na jejich základnu na vrchu Karačur mezi Slavjanskem a Kramatorskem. Odtud Ukrajinci už několik týdnů ostřelují pozice proruských separatistů ve městě.

Ponomarjov uvedl, že střely dopadají i do obydlených částí a zabíjejí civilisty. Podle Kyjeva je ale separatisté používají jako živé štíty a záměrně budují svá stanoviště v blízkosti obytných domů, a dokonce školek.

Vedení města chce evakuovat děti ze Slavjansku na Krym, zatím je to ale příliš nebezpečné. Ukrajinská vláda potvrdila, že takzvaná protiteroristická operace bude pokračovat.

Děla, vrtulníky, rakety. Ukrajinská armáda prý útočí na Slavjansk a Kramatorsk

Číst článek

Luhanská a Doněcká oblast | Foto: ČTK | Zdroj: ČTK

Martin Dorazín, Matěj Skalický, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme