Ve sbírce Tomáše Krause chybí pouze olympijská medaile, tu už ale nezíská

Tomáš Kraus je největší osobností skikrosu. Dvakrát se stal mistrem světa, čtyřikrát vyhrál Světový pohár. Olympijskou medaili ale ani ve Vancouveru před čtyřmi lety ani v Soči nezískal. Ve čtvrtečním závodě vypadl už v osmifinále.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tomáš Kraus v akci na olympijských hrách v Soči

Tomáš Kraus v akci na olympijských hrách v Soči | Zdroj: ČTK

„Na špatné výsledky zapomínám relativně snadno. Občas, jako po Vancouveru, mi to lidé připomínají více, než bych chtěl, ale to už ke sportu patří,“ je smířený Tomáš Kraus.

Ten opustí Soči, stejně jako Vancouver, zklamaný, protože se ani jednou nedostal ani do semifinále. Přitom na předchozích Hrách měl svou skvělou kariéru završit medailí v prvním skikrosu olympijské historie.

Přehrát

00:00 / 00:00

S Tomášem Krausem mluvil Jan Suchan

Dřív jeho disciplína pod pěti kruhy nebyla. „Trochu jsem během své kariéry doufal, že by mohla být už na olympiádě v Turíně, byla až o čtyři roky dýl. Ale jsem rád, že ten sport získal tu popularitu, kterou získal, a že to bylo už v té Kanadě,“ těší zřejmě největší osobnost mužského skikrosu.

Nejlepších výsledků ale Kraus dosahoval před zařazením svého sportu mezi olympijské. „Vzhledem k mé výkonnosti v letech 2006, 2007 a 2008 bych asi byl radši, kdyby byl skikros už v Turíně,“ dodává Kraus.

A protože ve Vancouveru svůj cíl Tomáš Kraus nesplnil, protáhl si kariéru až do Soči. Přitom je mu už 39 a druhý nejstarší skikrosař těchto Her je o sedm let mladší.

Andrea Zemanová ani Nikol Kučerová nepostoupily z osmifinále skikrosařek

Číst článek

Nezastavila ho ani zlomenina pánve z loňského mistrovství světa. „Po tom zranění pánve jsem se obával, že budu třeba několik měsíců mimo, a pak bylo těžké dostávat se do formy. To se naštěstí nestalo a po dvou měsících jsem mohl stoprocentně trénovat,“ vzpomíná dvojnásobný mistr světa.

Jenže šanci na olympijskou medaili ztratil tentokrát kvůli pádu už v osmifinále, a tak bude zvažovat, jak dál naloží se svou kariérou. „Nemůžu nastupovat do závodu s tím, že bych rád dojel desátý,“ říká Tomáš Kraus.

V Soči si přitom věřil. „Jsem v takovém rozpoložení, že se mi o tom nechce moc mluvit. Cítil jsem se dobře, jel jsem dobře a dopadlo to tak, jak to dopadlo. Účast na Hrách v roce 2018 si ale opravdu představit nedokážu,“ zakončuje s úsměvem Tomáš Kraus, nejúspěšnější závodník ve skikrosu, bohužel v jeho předolympijské éře.

Jan Suchan, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme