Rusové hry v Soči organizačně zvládli, celkem však bude hodnocení rozporuplné

Olympijské hry končí a jejich dějiště v Soči začínají zvolna opouštět sportovci i mediální štáby. Organizačně Rusové náročnou sportovní akci zvládli, mluvit se však bude také o obrovských nákladech či o tom, jaké bude využití nově vystavěných hotelů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zahajovací ceremoniál ZOH v Soči - jeden o olympijských kruhů selhal

Zahajovací ceremoniál ZOH v Soči - jeden o olympijských kruhů selhal | Zdroj: Reuters

Dnešní den je v Soči ve znamení loučení, balení, nakládání beden a odpojování kabelů. Řada redakcí ruší svá studia. Většina sportovců a novinářů odlétá ještě dnes, Soči dnes proto vypadá jako jedno velké organizační a logistické mraveniště.

Po konci hokejového turnaje se čeká jen na závěrečný ceremoniál.

Přehrát

00:00 / 00:00

O první zhodnocení olympijských her v Soči se pokusil zpravodaj ČRo Petr Vavrouška

Po organizační stránce zvládli Rusové olympijské hry v Soči skvěle, hry však mají i své odvrácené stránky, třeba obrovské náklady – jedná se o nejdražší hry v historii – či korupci, která vybudování olympijského parku provázela.

Třeba podle českého prezidenta Miloše Zemana, který Soči také navštívil, by na to měli myslet i ti, kteří uvažují o pořádání her v České republice, jako byl třeba kdysi pražský primátor Pavel Bém.

„Když Pavel Bém přišel s tím nápadem dělat olympijské hry, tak jsem říkal: Nejdřív si opravme silnice, postavme pár desítek kilometrů dálnic, a až by tohle všechno bylo hotovo, tak by se dalo uvažovat o olympijských hrách v Praze,“ poznamenal Zeman.

Mezi obyvateli Soči zatím vládne především únava z bezpečnostních a dopravních omezení, která hry přinesly. Přesto už začínají hodnotit.

Třeba majitel obchůdku na pláži v Soči řekl, že si nemá nač stěžovat, a připojil i poděkování prezidentu Putinovi a dalším politikům za to, co pro město vybudovali.

Členky punkové skupiny Pussy Riot v Soči natočily hudební klip s názvem „Putin tě naučí milovat vlast“ | Foto: ČTK/AP, David Goldman

To provozní sousedního bistra má na věc zcela opačný názor – podle ní se mohly desítky miliard dolarů využít v Rusku mnohem lépe.

„Myslím si, že jsme ty peníze měli dát raději na léčení nemocných dětí. Vezměte si také, kolik tisíc lidí přišlo kvůli hrám o domy a nedostali adekvátní odškodnění,“ postěžovala si žena, která nadto pochybuje, že se všechny postavené hotely těžko kdy využijí.

Minimálně jednou však olympijský park využití najde. Sedmého března startují v Soči paralympijské hry.

Zhruba už od pátku už lze v olympijském parku potkat sportovce na vozíčcích. O medaile budou bojovat na stejných stadionech a tratích jako olympionici.

Petr Vavrouška, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme