Ministr vnitra navštívil Přerov, zajímal se o bezpečnost v sociálně vyloučených lokalitách

Cílem dnešní návštěvy ministra vnitra Milana Chovance z ČSSD byl Přerov. Přednádražní prostory a vybydlené romské ghetto ve Škodově ulici si prohlédl v doprovodu vedení radnice a policejních šéfů. Společně se zabývali otázkou, jak zajistit bezpečnost v okolí vyloučených lokalit.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr vnitra Milan Chovanec

Ministr vnitra Milan Chovanec | Foto: Filip Jandourek

Ministr vnitra Milan Chovanec z ČSSD přišel s návrhem vytvoření pracovní skupiny, která do dvou týdnů navrhne opatření zvyšující bezpečnost v přednádražní lokalitě.

Měla by také vyhodnotit, zda je potřebné navýšení počtu policistů nebo otevření obvodního oddělení v této lokalitě. Chovanec také nabídl spolupráci v oblasti prevence.

„Já jsem dnes žádal zástupce města, aby přikročili k otázce prevence. Nabízíme jim domovníky v rámci problematických domů a další opatření. Do čtrnácti dnů bude na stole výsledek, nechceme to déle prodlužovat,“ konstatoval ministr vnitra.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jaký cíl měla návštěva ministra vnitra Milana Chovance v Přerově, zjišťovala Jana Zemková

Posílení policejní služby v přednádražní lokalitě podporuje nejen část vedení města, ale i místní lidé. Zejména večer a v noci se tudy bojí procházet.

Z pohledu statistik kriminality ve městě ale lokalita nijak nevyčnívá. Spíše jde o nepochopení stylu života dvou etnických skupin, domnívá se policejní expertka na národnostní menšiny v olomouckém kraji Michaela Sedláčková.

„Že dochází k hlasitým projevům a výměnám názorů, považujeme jako majorita za začátek konfliktu. U romských rodin je ale tohle standardní,“ přibližuje situaci Sedláčková.

S jejími slovy souhlasí také šéf městské policie Omar Teriaki, který shrnul pohled české většiny na romskou minoritu.

„Oni mají jiný způsob života, jiný způsob hodnot. Je to v konfliktu se způsobem života a hodnotami majority, střet kultur. Měli by se přizpůsobit kultuře České republiky,“ dodal Teriaki.

Jana Zemková, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme