Stoltenberg: Poškození Nord Streamů je sabotáž. Spojenci budou na úmyslné útoky reagovat rázně

Všechny dostupné informace o poškození plynovodů Nord Stream naznačují, že šlo o sabotáž, uvedl ve čtvrtek generální tajemník NATO Jens Stoltenberg. Severoatlantická aliance by podle něj na jakýkoli úmyslný útok proti kritické infrastruktuře spojenců reagovala jednotně a rázně.

Tento článek je více než rok starý.

Brusel Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Šéf aliance Jens Stoltenberg uvedl, že Rusko nepřestalo s plány napadení Ukrajiny

„Na jakýkoli úmyslný útok proti kritické infrastruktuře spojenců bychom reagovali jednotně a rozhodně,“ řekl generální tajemník NATO Stoltenberg. | Foto: Yves Herman | Zdroj: Reuters

Poškození plynovodů Nord Stream v Baltském moři podle Stoltenberga vyvolává hluboké obavy, úniky představují riziko pro lodní dopravu a způsobují značné škody na životním prostředí. 

Dosavadní informace naznačují, že jde o „důsledek úmyslných, bezohledných a nezodpovědných sabotážních činů“, uvedl v tiskovém prohlášení Stoltenberg.

Švédové objevili čtvrtý únik z plynovodů Nord Stream. Hrozí, že potrubí bude nenávratně poškozené

Číst článek

„Jako spojenci jsme se zavázali, že se budeme připravovat na nátlakové využívání energií a další hybridní taktiky ze strany státních i nestátních aktérů, odrazovat od nich a bránit se jim. Na jakýkoli úmyslný útok proti kritické infrastruktuře spojenců bychom reagovali jednotně a rozhodně,“ uvedl Stoltenberg.

Zprávy o nových problémech s plynovody vedoucími z Ruska do Německa se začaly objevovat v pondělí.

Dánské úřady nejdříve oznámily únik z plynovodu Nord Stream 2, Švédsko pak v úterý varovalo před dvěma úniky z Nord Streamu 1. Švédská pobřežní hlídka ve čtvrtek informovala, že objevila čtvrtý únik.

Podle EU i politiků z jednotlivých evropských zemí stojí za poškozením plynovodů úmyslné útoky. Zatím ovšem není jasné, co přesně ho způsobilo. Rusko odmítlo, že by bylo za škody zodpovědné, a naopak zmiňovalo Spojené státy.  

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme